Obuka za voditelja čamca u saradnji sa Pomorskim fakultetom Kotor

Nazad na Vijesti

Obuka za voditelja čamca u saradnji sa Pomorskim fakultetom Kotor

Naučite osnove upravljanja čamcem i steknite znanja iz oblasti nautičke sigurnosti.


Obuku organizuje Pomorski fakultet u Kotoru u saradnji sa kompanijom “Una” doo.

Obuka obuhvata teorijski i praktični dio znanja i vještine upravljanja čamcem do 12 metara.

  • Teorijski dio vode eminentni profesori Pomorskog fakulteta, i obuhvata četiri dana predavanja i prolaska kroz navigaciju, sigurnost na moru, poznavanje broda i brodskog postrojenja, kao i manevrisanje.
  • Praktični dio se uz instruktora izvodi na gliserima dužine do 8 metara i vanbrodskim motorima snage do 250 konja. Praktični dio obuhvata učenje vještina: pripremu čamca za isplovljavanje, isplovljavanje, manevrisanje, pristajanje, vezivanje čamca.

Obuka predstavlja sertifikovanu vodilju do uspješno položenog ispita te vještog i sigurnog upravljanja plovilima do 12 merara dužine.

Na kraju položenog kursa polaznik dobija sertifikat u vidu kartice, na osnovu licence Ministarstva pomorstva Crne Gore

Realizacija obuke za polaganje ispita za voditelja čamca planirana je u prvoj polovini aprila.

Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti u Centru za obuku Pomorskog fakulteta Kotor, pozivom na mobilni telefon +382 67 640 259 ili putem e-mail adrese pfk.obuke@gmail.com kao i kompaniji UNA na telefon +382 67 604 171 i putem e-maila na agencija@una.me


Pomorski fakultet Kotor i kompanija UNA su drugu godinu zaredom potpisali Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji u cilju uspostavljanja i realizovanja različitih oblika saradnje, kao što je zajedničko organizovanje obuka, seminara, skupova i radionica na teme iz oblasti pomorstva. Tom prilikom je pokrenuta inicijativa za zajedničko organizovanje i realizaciju obuke za polaganje ispita za voditelja čamca. Nakon usaglašavanja stavova o realizaciji teorijske i praktične nastave stekli su se uslovi za pokretanje obuke koja će pokazati koliko je neophodno imati teorijske i praktične nastave da bi kandidat mogao uspješno dobiti ne samo ovlašćenje za voditelja čamca već i biti osposobljen da upravlja istim.

Kandidati koji žele da dobiju Uvjerenje za voditelja čamca treba da prijave i polažu ispit u Lučkoj kapetaniji Kotor ili Bar prema Pravilniku o Programu i načinu polaganja ispita za voditelja čamca (“Službenom listu CG”, br. 113/2021 od 25.10.2021. godine).

Deli ovu objavu

Nazad na Vijesti