UNA partner na projektu za zelenu Boku

Nazad na Vijesti

UNA partner na projektu za zelenu Boku


ZA ZELENU BOKU
Projekat Pomorskog fakulteta Kotor čiji je partner bila UNA odobren na konkursu za naučno-istraživačke projekte

Projektni predlog pod nazivom „Dekarbonizacijom u pomorskom sektoru do zelenog Bokokotorskog zaliva”, akronim, DeMS-GBB, (eng. Decarbonization of the Maritime Sector – Green Boka Bay) našao se među 22 najbolje rangirana projekta na Konkursu za sufinansiranje nacionalnih naučnoistraživačkih projekata Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, raspisanog 11. maja 2023. godine.

PomFakKowebOvaj projekt ima za cilj postizanje održivog pomorskog saobraćaja i smanjenje emisija štetnih gasova u području Bokokotorskog zaliva u Crnoj Gori. Fokus projekta je usmjeren na predlaganje inovativnih rješenja koja doprinose dekarbonizaciji Bokokotorskog zaliva, a temelje se na primjeni obnovljivih izvora energije, poput sunčeve energije.

Aktivni istraživači na projektu uključuju stručnjake iz različitih oblasti, a rukovodilac projekta je prof. dr Tatijana Dlabač sa Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore. Ostali članovi tima su: prof. dr Nikola Momčilović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Maja Krčum sa Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splituprof. dr Jelena Nikčević, prof. dr Senka Šekulrac Ivošević i doc. dr Zorica Đurović sa Pomorskog fakulteta Kotor. Stručni saradnici su mr Ilija Knežević, mr Ivana Čavor, Đorđe Nedeljkov i Ana Babović sa Pomorskog fakulteta Kotor, dok su partneri na projektu firme „UNA”  d.o.o. i „Koložunj” d.o.o.

Planirano je da projekaDeMS-GBB traje tri godine, a u okviru projekta predviđeno je i zaposlenje mladog istraživača, doktoranda na Pomorskom fakultetu Kotormr Nemanje Pudara, koji će u sklopu ovog istraživanja raditi na svojoj doktorskoj disertaciji.

 

Izvori: UCG, Boka News

Deli ovu objavu

Nazad na Vijesti